Novinky ze školy

Zahájení školního roku 2016 - 2017

před 9 roky, 30.8.2016

Seznam pomůcek a sešitů pro školní rok 2016-17

před 9 roky, 16.8.2016

Pomůcky do VV a sešity pro II. stupeň

Přání k prázdninám

před 9 roky, 1.7.2016

1.7.2016

Poslední výlet deváťáků

před 9 roky, 24.6.2016

20. - 22. 6. 2016

Seznam alergenů

Seznam alergenů, se kterými se lze setkat ve školním stravování


13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek,u kterých je vědecky prokázáno,že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví.Je tedy požadováno,aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky,pokud není přímo v názvu jídla nebo potraviny.

OZNAČENÍ ALERGENŮ JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Jídelna má funkci pouze informační jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. Zvolené číselné označení bude v blízkosti

jídelního lístku na seznamu legislativně stanovených alergenů.


                          SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ

které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/2011 EU


1)  OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK-NEJEDNÁ SE O CELIAKII,VÝROBKY Z NICH

2)  KORÝŠI A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

3)  VEJCE A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

4)  RYBY A VÝROBKY Z NICH

5)  PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

6)  SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) A VÝROBKY Z NICH

7)  MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

8)  SKOŘÁPKOVÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH-JEDNÁ SE O VŠECHNY DRUHY OŘECHŮ

9)  CELER A VÝROBKY Z NĚJ

10) HOŘČICE A VÝROBKY Z NÍ

11) SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VÝROBKY Z NICH

12) OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY V KONCETRACÍCH VYŠŠÍCH NEŽ 10 mg,ml/kg,l,VYJÁDŘENO SO2

13) VLČÍ BOB (LUPINA) A VÝROBKY Z NĚJ

14) MĚKKÝŠI A VÝROBKY Z NICH


Dagmar Cilečková - ředitelka mateřské školy

Mgr. Tomáš Kordula   -   ředitel základní školy

Jarmila Zástavová   -   vedoucí jídelny

copyright © 2013 Základní škola a mateřská škola Boršice

web by icard.cz